دهه کرامت فرصتی برای بازشناسی مراتب کرامت انسانی
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» آیتالله محمدباقر محمدیلائینی در خطبه نخست نماز جمعه ساری با اشاره به مقام والای حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها و نقش برجسته آن بانوی بزرگوار در تکوین تمدن شیعی، اظهار داشت: اگر کسی توفیق زیارت مشهدالرضا یا حرم حضرت عبدالعظیم را یافته باشد، همانند آن است که به کربلا مشرف شده باشد. حرم مطهر حضرت معصومه (س) نهتنها جایگاه والایی در میان شیعیان دارد، بلکه منشأ برکات بزرگ و جریانساز در تاریخ معاصر نیز بوده است.
وی با اشاره به تأسیس حوزه علمیه قم در جوار این بارگاه نورانی افزود: یکی از آثار و برکات این حرم مطهر، شکلگیری حوزه علمیهای است که شخصیتهای بزرگی همچون امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) از آن برخاستهاند و هدایت امت اسلامی را برعهده گرفتند.
محمدیلائینی در ادامه با استناد به حدیثی از امام رضا علیهالسلام درباره صفات مسلمان حقیقی گفت: «المُسلمُ مَن سَلِمَ المُسلِمونَ مِن لسانِهِ و یَدِه»؛ مسلمان کسی است که دیگران از زبان و رفتار او در امان باشند. ایشان تأکید کرد: کسی که باعث آزار همسایهاش شود، از ما نیست و این آموزهها، اساس اخلاق اجتماعی در فرهنگ اسلامی است.
نماینده ولیفقیه در مازندران با گرامیداشت دهه کرامت، به تشریح ابعاد مختلف کرامت انسان در نگاه اسلام پرداخت و اظهار داشت: کرامت انسانی تنها یک مرتبه ندارد، بلکه حداقل پنج گونه کرامت در آموزههای دینی ما مطرح است که شناخت و تقویت هر یک، وظیفهای همگانی بهشمار میآید.
وی نخستین مرتبه کرامت را، کرامت ذاتی دانست و گفت: خداوند متعال انسان را ذاتاً گرامی آفریده است. آیه شریفه «و لقد کرمنا بنی آدم» بیانگر این حقیقت است که انسان از بسیاری از مخلوقات دیگر برتری دارد و با ساختاری ممتاز، عقل، اراده، اختیار و استعداد خلق شده است. ساختار وجودی انسان در نظام خلقت، بهترین طراحی را دارد؛ «لقد خلقنا الانسان فی احسن تقویم.
محمدیلائینی با اشاره به دعای مأثور «و اکرمنا بالهدی و الاستقامت» افزود: هدایت و پایداری در مسیر حق، از مصادیق کرامت اکتسابی است. انسان میتواند با اراده و اختیار خود، در مسیر حق حرکت کند و شایستگی دریافت کرامت را در پرتو هدایت الهی کسب نماید.
وی سومین مرتبه کرامت را کرامت افتخاری برشمرد و گفت: شهادت در راه خدا، موهبتی بزرگ است که نصیب هر کسی نمیشود. امام حسین (ع) با کرامتی که خدا به او داد، به سعادت ابدی رسید. در زیارت اربعین آمده است: «و الفائِزینَ بِکَرامَتِکَ، أكرَمتَهُ بِالشَّهادَةِ»؛ یعنی خداوند، سیدالشهدا را با کرامت شهادت گرامی داشت.
امام جمع ساری با تأکید بر لزوم تلاش برای افزایش کرامت معنوی گفت: اینگونه نیست که کرامت انسان در یک سطح متوقف شود، بلکه بر اساس آیه «إن أكرمكم عند الله أتقاكم»، هرچه تقوای انسان افزوده شود، کرامت او نزد پروردگار بیشتر خواهد شد. او افزود: حتی سلام دادن به امام زمان (عج) نیز میتواند بر کرامت انسان بیفزاید و درجات معنوی او را ارتقا بخشد.
وی پنجمین مرتبه کرامت را کرامت نهایی دانست و بیان داشت: اگر انسانی مشمول نظر رحیمانه خداوند قرار گیرد، به بالاترین درجه کرامت میرسد. این نگاه ویژه الهی است که انسان را به مقامات بلند و تکریم کامل میرساند.
محمدیلائینی با اشاره به حدیثی از امام باقر و امام صادق علیهماالسلام، افزود: خداوند در برابر فداکاری امام حسین (ع) سه عطیه ویژه به ایشان بخشید: امامت را در نسل او قرار داد، شفا را در تربت او نهاد و اجابت دعا را در کنار قبر او قرار داد. وی تأکید کرد: این کرامتها تنها مختص حضرت سیدالشهداست و درباره تربت سایر امامان یا شهدا، چنین دستورات ویژهای وجود ندارد، هرچند مجاورت با مزار شهدا نیز سبب برکات فراوان است.
نماینده ولیفقیه در مازندران در پایان توصیه کرد: در میان کارهای روزمره، با ذکر «السلام علیک یا بقیةالله»، ارتباط قلبی خود را با امام زمان (عج) حفظ کنیم. هر سلام، وسیلهای برای ارتقاء کرامت انسان و نزدیکی بیشتر به ساحت مقدس ولایت است.
انتهای خبر/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0