تخریب غیرقانونی دیوار بنای تاریخی سلمان
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» در پی تخریب دیوار بیرونی بنای تاریخی سلمان در شهرستان بابل، مهران رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی این شهرستان با ابراز نگرانی شدید از این اقدام، آن را «غیرقانونی» و بدون دریافت مجوز رسمی از میراث فرهنگی دانست و اظهار کرد: با مسئولان ذیربط پیگیریهای لازم انجام شده و اقدامات قانونی و حقوقی در این زمینه صورت گرفته است.
وی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی بلاغ؛ تصریح کرد: بنای تاریخی سلمان در سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است و هر گونه دخل و تصرف، حتی در محدوده حریم این بنا، تنها با مجوز رسمی میراث فرهنگی امکانپذیر است. بنابراین تخریب دیوار بیرونی این بنا، اقدامی خلاف قانون و بدون مجوز از سوی این اداره بوده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری بابل ادامه داد: ما بهمحض اطلاع از آغاز عملیات تخریب، بلافاصله وارد عمل شدیم و اقدامات حقوقی لازم را آغاز کردیم. مسئولیت مستقیم این تخریب متوجه شهرداری بابل است که تصمیم به تخریب این دیوار برای بازگشایی گره ترافیکی منطقه گرفته بود، اما متأسفانه مسیر نادرستی برای این هدف انتخاب شد.
فلاح با تأکید بر اینکه ابنای تاریخی متعلق به همه مردم ایران است، اظهار داشت: ما به عنوان حافظان میراث فرهنگی، مسئولیت داریم که از این آثار بهدرستی محافظت کنیم و آنها را برای نسلهای آینده به یادگار بگذاریم. فرهنگ ما ریشهدار است و حفظ این آثار بخشی از هویت ملی ما به شمار میرود.
وی با بیان اینکه منفعل بودن در برابر چنین اتفاقاتی مصداق ترک فعل محسوب میشود، افزود: در صورت بروز چنین اقدامات غیرقانونی، سازمان بازرسی کل کشور و دادستانی استان عملکرد ما را به دقت بررسی میکنند و ما نیز باید پاسخگو باشیم. از این رو به محض وقوع تخریب، ضمن مکاتبه با مراجع ذیربط، موضوع را از طریق اداره کل میراث فرهنگی مازندران به طور جدی پیگیری کردیم.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری بابل خاطرنشان کرد: دایره حقوقی اداره کل میراث فرهنگی مازندران هماکنون در حال بررسی پرونده تخریب دیوار بنای تاریخی سلمان است و طبق قانون، باید وضعیت به حالت سابق بازگردد. این بدان معناست که دیوار تخریبشده باید مجدداً بازسازی و مرمت شود.
فلاح در ادامه گفت: هیچ نیت سوء در این اقدام وجود نداشت و هدف شهرداری تنها باز کردن گره ترافیکی منطقه بود، اما متأسفانه این هدف از مسیر اشتباهی دنبال شد. مطابق با قانون، هرگونه تغییر در وضعیت آثار ثبتشده ملی، باید با هماهنگی و اخذ مجوز از اداره میراث فرهنگی انجام گیرد. نادیده گرفتن این فرآیند، نقض صریح قانون حفاظت از آثار تاریخی است.
وی تأکید کرد: ما در اداره میراث فرهنگی و گردشگری بابل، خود را مدافع حقوق مردم در زمینه حفظ میراث فرهنگی میدانیم. مردم انتظار دارند که نهادهای مسئول، حافظ این گنجینههای ارزشمند فرهنگی باشند و در برابر هرگونه تهدیدی علیه آنها ایستادگی کنند.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری بابل افزود: بار دیگر تأکید میکنم که تخریب این دیوار بدون مجوز و برخلاف قوانین و مقررات جاری کشور صورت گرفته و پیگیریهای قضایی و قانونی آن تا بازگشت وضعیت به حالت اولیه ادامه خواهد داشت.
به گزارش بلاغ؛ بنای تاریخی سلمان یکی از بناهای ارزشمند شهرستان بابل است که با معماری سنتی خود، بخشی از هویت تاریخی منطقه را به نمایش میگذارد. تخریب بخشی از این اثر، بار دیگر زنگ خطر بیتوجهی به میراث فرهنگی را در سطح کشور به صدا درآورده و ضرورت نظارت دقیقتر بر عملکرد نهادهای اجرایی را گوشزد میکند.
با وجود تلاش شهرداری برای بهبود وضعیت ترافیکی منطقه، کارشناسان حوزه میراث فرهنگی معتقدند راهحلهای عمرانی نباید به بهای از بین رفتن آثار ثبتشده ملی تمام شود. بهویژه در شهری با پیشینه تاریخی همچون بابل، که آثار متعددی از دورههای مختلف تاریخی را در دل خود جای داده است.
در حال حاضر انتظار میرود تا شهرداری بابل، با همکاری کامل با نهادهای ذیربط، در جهت جبران این اقدام گام بردارد و با مرمت دیوار تخریبشده، پیام روشنی در حمایت از حفظ میراث فرهنگی به جامعه منتقل کند.
انتهای خبر /
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0