یادداشت:

ایرانِ حسین تا ابد پیروز است

رامسر در محرم ۱۴۰۴ فقط عزادار نبود، بلکه شاهد بازگشت مردم به خویشتن بود. دهه اول محرم امسال بازسازی سرمایه‌های عظیم اجتماعی در سایه ایمان و همبستگی ملی بود.

به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» دهه اول محرم ۱۴۰۴ در رامسر، صرفاٌ تکرار یک مناسک سالانه نبود بلکه روایتی تازه از بازگشت مردم به صحنه ایمان و به ریشه‌های فرهنگی و تاریخی‌شان بود.

پس از سال‌هایی که سایه سنگین کرونا، التهاب‌های اجتماعی و روایت‌سازی‌های رسانه‌های معاند، فضا را دچار تردید کرده بود، امسال محرم با شکوه بالایی برگزار شد و به نماد وحدت، آگاهی و وفاداری مردم تبدیل گردید.

افزایش چشمگیر جمعیت در مراسم عزاداری دهه اول محرم امسال، فقط یک احساس عمومی نبود؛ یک واقعیت قابل مشاهده از همدلی مردم و توجه ویژه به هویت ایرانی اسلامی بود.

تصاویر و مقایسه‌های میدانی، گویای آن است که جمعیت حاضر در بسیاری از هیأت‌ها و دسته‌جات، حداقل دو و گاهاٌ تا سه برابر سال گذشته بود. این تغییر تنها در اعداد و عکس‌ها خلاصه نمی‌شود؛ آن‌چه رخ داد، بازگشت پرشور بدنه اجتماعی به صحنه‌ای بود که هم‌زمان با نام حسین (ع)، با هویت و غرور ملی آنان گره خورده است.

از هیأت حر در ابریشم‌محله تا هیأت ولی‌عصر در مصلی، از مساجد و تکایای پرجمعیت مرکز شهر رامسر تا صفوف منظم و پرشور دسته‌های عزاداری در آقاپلاسید و آقابسمل سادات‌شهر، نشانه‌های این خیزش مردمی به‌روشنی دیده می‌شد.

کوچه‌پس‌کوچه‌ها و خیابان های کتالم در شب‌های عزاداری تا امامزاده نیاسته در روز تاسوعا با صفوف جوانان و پیرغلامان؛ از آئین‌های سنتی بخش دالخانی با آن اصالت بومی تا اجتماع باشکوه روز عاشورا در بهشت زینبیه هرکدام تکه‌ای از پازل بازگشت ایمان و هویت ایرانی بودند.

اما این موج تنها به مناطق پایین دست شهرستان محدود نماند. در جواهرده و جنت رودبار و اشکورات به عنوان مناطق کوهستانی عزاداری‌ها با صمیمیت و معنویت برگزار شد و روستاهای بخش مرکزی نیز از این قافله جدا نبودند. در این مناطق روستایی که بلندگوهای حرفه‌ای شاید کمتر یافت می‌شود، صدای سینه‌زنی و زمزمه یا حسین‌ و یا ابوالفضل از دل مساجد و خانه و دل‌ها به گوش می‌رسید.

حضور پررنگ مردم در این ایام، معنایی فراتر از برگزاری یک مراسم مذهبی داشت. در فضایی که دشمنان پس از تعرضات ۱۲ روزه رژیم کودک‌کش صهیونیستی به خاک ایران ، با بهره‌گیری از رسانه‌های معاند، تلاش می‌کردند مردم را دین‌گریز، خسته و جداشده از باورهایشان جلوه دهند، این حضور یک پاسخ روشن و بی‌پیرایه بود که مردم ایران هنوز دین‌باورند؛ هنوز حسین (ع) را راهبر خود می‌دانند؛ و هنوز برای ایران، غیرت و شعور فرهنگی دارند.

شعار مشترک بسیاری از هیأت‌های امسال نیز این پیام را در قالبی شفاف فریاد زد که «ایرانِ حسین، تا ابد پیروز است» شعاری که فقط یک جمله نیست؛ نماد پیوند دین و میهن، عقلانیت و ایمان، و ایستادگی مردم در برابر هر نوع هجمه فرهنگی است.

طبیعی است که در میان جامعه، افرادی باشند که به دلایل گوناگون از جمله فشارهای روحی و رسانه‌ای، تجربه‌های تلخ و برخی رخدادهای اجتماعی، نگرانی از تحقق‌نیافتن برخی آرمان‌ها، یا دغدغه‌هایی عمیق نسبت به مسیر کلی جامعه احساس فاصله یا تردید نسبت به برخی جلوه‌های هویت ایرانی‌ – اسلامی داشته باشند. این نگاه‌ها نه‌تنها قابل درک است، بلکه باید با احترام، گفتگو و همدلی به آن‌ها پاسخ داد. آنچه اهمیت دارد، تلاشی همه‌جانبه برای بازسازی سرمایه اجتماعی، تقویت اعتماد عمومی، روشنگری منصفانه و ایجاد بسترهایی برای اقناع نسل‌هاست؛ تا در پرتو این مسیر، همه اندیشه ها بتوانیم کنار یکدیگر شکوه تمدنی و فرهنگی ایران را زنده کنیم و به سوی آینده‌ای روشن‌تر گام برداریم.

محرم ۱۴۰۴ در رامسر نه‌فقط از نظر کمی بلکه از منظر کیفی، نقطه‌عطفی در بازسازی سرمایه اجتماعی دینی در این شهرستان بود. مردمی که آمده بودند، فقط برای عزاداری و تماشا نیامده بودند؛ آمده بودند تا نشان دهند ایمان هنوز زنده است، محبت اهل‌بیت هنوز جاری است، و ریشه‌های هویتی این ملت، عمیق‌تر از آن است که با طوفان رسانه‌ای دشمن لرزان شود.

در دهه اول محرم امسال، حضور پرشور و گسترده مردم در شهر و روستاهای رامسر، نسبت به سال‌های گذشته افزایش چشمگیری داشت؛ از زن و مرد، از نسل‌های پیشین تا نوجوانان دهه هشتادی و نودی، با هر نوع پوشش، ظاهر و طرز فکر، در کنار یکدیگر ایستادند و این پیام فرهنگی روشن را فریاد زدند که : ما ملت امام حسینیم و ایرانِ حسین تا ابد پیروز است.

یادداشت: حسین قاسمی کارشناس اجتماعی و فرهنگی

انتهای خبر/